![](/media/lib/33/delfin-0a9ab17f2b730fda02a1d3c3984b52f2.jpg)
Wpływ ciąży na sposób pływania samic butlonosów
24 listopada 2011, 11:52Dotąd wpływ ostatnich etapów ciąży na poruszanie się badano głównie u ludzi. Teraz udało się to zrobić u delfinów butlonosych.
![](/media/lib/26/1208774813_456573-975b555ee645b9313735d330b66c05c9.jpeg)
Google rezygnuje z Wave'a, Knola i innych usług
24 listopada 2011, 11:15Po raz kolejny w ostatnim czasie Google poinformował o rezygnacji z rozwoju niektórych swoich produktów. Gigant zaprzestaje prac m.in. nad Wave'em, Knolem i Google Gears.
![](/media/lib/59/jogurt-z-truskawkami-e9e218e088d04028ad30c6c75932b530.jpg)
Jogurt z wit. D zmniejsza ryzyko miażdżycy u cukrzyków
24 listopada 2011, 09:55Poza nadciśnieniem czy paleniem tytoniu, cukrzyca stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że regularne jedzenie jogurtów wzbogaconych witaminą D obniża u diabetyków poziom cholesterolu oraz biomarkerów dysfunkcji śródbłonka.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Co za mało, to niezdrowo
23 listopada 2011, 21:40Nadmiar soli powiązano z nadciśnieniem i chorobami sercowo-naczyniowymi. W związku z tym w zeszłym roku Felix Ortiz, demokratyczny radny z Nowego Jorku, postulował nawet, by w restauracjach Wielkiego Jabłka całkowicie zakazać używania soli i decyzję o doprawianiu bądź nie pozostawić klientowi. Najnowsze badania pokazały jednak, że sercu szkodzi nie tylko nadmiar, ale i spożywanie za małych ilości soli. Wniosek? Najlepiej zachować umiar.
![](/media/lib/85/bisphenol_a-f1ae06553e8da1207c336c154101ed12.jpg)
Jedzenie z puszek źródłem bisfenolu A
23 listopada 2011, 08:51Jedne z pierwszych badań dotyczących poziomu bisfenolu A w organizmach osób żywiących się puszkowaną żywnością wykazały, że wystarczy przez 5 kolejnych dni jeść zupę z puszki, by poziom BPA zwiększył się o 1200 procent
BSA wycofuje poparcie dla SOPA
22 listopada 2011, 19:12Autorzy niezwykle kontrowersyjnej ustawy SOPA (Stop Online Privacy Act), której sprzeciwiają się giganci internetu, stracili jednego z najważniejszych sojuszników.
![](/media/lib/75/zeby-9d49e16c4f366bf0d02e1214f8e253bc.jpg)
Konsystencja pokarmu odpowiada za rozmiar żuchwy?
22 listopada 2011, 09:38Jedzenie miękkich pokarmów może sprawiać, że zmniejszają się rozmiary żuchwy. Ponieważ liczba zębów pozostaje ta sama, niewykluczone, że jest to jedna z przyczyn wad zgryzu.
![](/media/lib/78/zanieczyszczenia-4467d7edd459345ccf8262bf885cbd25.jpg)
Rekordowy poziom gazów cieplarnianych w atmosferze
21 listopada 2011, 17:09Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) alarmuje, że w 2010 roku pobity został niechlubny rekord emisji gazów cieplarnianych do atmosfery
![](/media/lib/85/leming-96cc231382acf33e338ac0d70ae68c4d.jpg)
Lemingi sterują zmianami klimatu?
18 listopada 2011, 12:28Lemingi, małe gryzonie, które wskutek wieloletnich nieporozumień są bezpodstawnie kojarzone ze zbiorowym samobójstwem, mogą wpływać na klimat Ziemi przez regulację zazielenienia obszarów Arktyki (Environmental Research Letters).
![](/media/lib/85/trzmiel-8a20c4b568feffeb5132ea51573d9c41.jpg)
Koprofagia chroni trzmiele przed pasożytami
17 listopada 2011, 10:31Gdy kończy się przepoczwarzenie, wyłaniający się z kokonu trzmiel jest bardzo głodny. Jego pierwszym pokarmem są odchody innych trzmieli. Dzięki nim owad zdobywa bakterie wspomagające układ odpornościowy w walce z pasożytami (Proceedings of the National Academy of Science).